ازبکستان از نگاه تاریخ و تمدن یکی از قدیمی ترین کشور های دنیا است. به همین دلیل بخش عمده ای جاذبه های گردشگری این کشور نیز از آثار تاریخی می باشد. کشوری کم ارتفاع که تنها در مناطق جنوبی و شرقی دارای کوه میباشد. این کشور آب و هوایی قاره ای و خشک دارد و زمستان هایی ملایم و کوتاه. این کشور در آسیای مرکزی دارای مرز زمینی با قزاقستان، ترکمنستان، افغانستان، قرقیزستان و تاجیکستان است و پایتختش تاشکند است. زبان اصلی مردم ازبکی بوده ولی بیشتر مردم روسی هم بلد هستند.

از انجا که از بکستان در مسیر جاده ابریشم قرار دارد دیرینه ای بسیار دارد و همچون کشوری در قرون وسطی است.

مهم ترین شهر های تفریحی ازبکستان

  • سمرقند
  • تاشکند
  • بخارا
  • خیوه

در این مقاله به جاذبه های سمرقند و بخارا می پردازیم و در قسمت دوم به جاذبه های تاشکند و خیوه.

شاعران فارسی زبان ادب فارسی را در سمرقند و بخارا پایه گذاری کردند. مشهور ترین پادشاه ازبکستان، امیر تیمور مشهور به تیمور لنگ بود.

در ادبیات فارسی هم حافظ به این شهر ها اشاره کرده بود :

” اگر آن ترک شیرازی بدست آرد دل ما را      به خال هندویش بخشم سمرقند و بخارا را

حال می خواهیم با جاذبه های تفریحی هر یک از شهرهای ازبکستان آشنا شویم.

جاذبه های تفریحی و گردشگری سمرقند

سمرقند همراه با روم جزء یکی از قدیمی ترین شهر های جهان است و بیش از 3500 سال قدمت دارد که پایتخت امپراتوری تیموری بود و نقش اساسی در توسعه معماری و هنرهای اسلامی داشت.

معماری زیبای سنتی و ایرانی این شهر و فارسی صحبت کردن مردم سمرقند باعث می شود که حس کنید در ایران به سر می برید. همین زبان مشترک و حس خوب مردم سمرقند به ایرانیان و بالعکس می تواند زمینه ساز تجارت و همکاری های بین المللی بین مردم دو کشور شود.

اگر به فکر آشنایی بیشتر با بازار کشور ازبکستان و مخصوصا سمرقند هستید، می توانید از طریق وبلاگ ویزیت ازبکستان، مطالب آموزشی بیشتری را دنبال کنید.

از جاذبه های گردشگری سمرقند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

رصد خانه اُلُغ‌بیگ

این رصد خانه یکی از بهترین و بزرگترین رصد خانه های آسیای مرکزی در دوران ساخت آن بوده است. نام این رصد خانه از الغ بیگ، ستاره شناس بزرگ و موسس دانشگاهی به همین نام در سال 1420 میلادی می باشد.

میدان ریگستان

این مکان از جمله مکان هایی در ازبکستان است که میتوان در آن معماری ایرانی را یافت از آن جهت که مشابه این معماری در میدان نقش جهان اصفهان استفاده شده است.

گور امیر

آرامگاه تیمور در شهر سمرقند ازبکستان با نام گور امیر واقع شده است. این بنا توسط عبدالظریف محمد بن محمود اصفهانی، معمار ایرانی ساخته شده است. این ساختمان به عنوان یک مقبره ی خانگی مورد استفاده قرار می گیرد و اکثر سلاطین تیموری در آن دفن شده اند.

جاذبه های تفریحی و گردشگری بخارا

یکی از بزرگترین و معروف ترین شهر های کشور ازبکستان بخارا است که از گذشته تا به امروز مرکز الهیات و علوم اسلامی بوده است. از همین رو به آن بخارای شریف می گویند. این شهر زادگاه ابن سینا، پزشک و دانشمند بزرگ ایرانی است. نام این شهر در شاهنامه بارها آمده است و در تاسیس آن نیز به شاهزاده سیاوش نسبت داده شده است.

از جمله مکان های دیدنی بخارا میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

مناره کالیان

مناره 45 متری کالیان به عنوان نماد شهر بخارا شناخته می شود و تا قرن ها پس از ساخت، جزء بلند ترین سازه های این شهر محسوب می شد.

مناره کالیان ازبکستان به برج مرگ هم معروف است چون تا اواخر قرن بیستم از آن برای اعدام جنایتکاران استفاده میشد ولی بعد ها کاربری آن تغییر کرد و برای دیده بانی و رصد دشمنان استفاده میشد.

همچنین در زمان حمله ی مغول ها، این بنا جز بناهایی بود که چنگیز خان از تخریب آن به دلیل زیبایی آن صرفنظر کرد.

برای دیدن شهر بخارا و مناره کالیان به صورت 360 درجه شما می توانید از طریق لینک زیر اقدام کنید :

https://www.airpano.com/360photo/bukhara/

مدرسه چهار منار

مدرسه چهار منار ازبکستان مدرسه ای قدیمی است که معماری شبیه به سبک هندی دارد. جالب است بدانید این بنا
مناره ندارد درواقع مناره های آن تزئینی هستند.

آرامگاه اسماعیل سامانی

اسماعیل سامانی، بنیان گذار اولین ایالت در آسیای مرکزی بود و بخارا را پایتخت ایالت خود قرار داد. وی پس از مرگ در این آرامگاه در شهر بخارا دفن شد. همچنین نوه ی وی نیز در این آرامگاه مدفون است. این آرامگاه از سبک آجرکاری بسیار زیبایی برخودار است. دلیل خراب نشدن این آرامگاه طی سال های مختلف، مدفون شدن آن زیر خروارها خاک می باشد که پس از چندین سال این آرامگاه به سطح زمین آمد و افراد مختلفی توانستند از آن بازدید کنند.

رودکی در وصف وی چنین سروده است :

” ای بخارا! شاد باش و دیر زی                     میر زی تو شادمان آید همی ”

استاد دانشگاه و شرق‌شناس آلمانی، برتولد اشپولر در وصف اسماعیل سامانی چنین می نویسد :

تمدن و فرهنگ ایران بی‌نهایت مدیون او و خاندانش است و هنوز هم باید عمل و رفتار او و جانشینانش را به عنوان مشوق دانش و هنر مدنظر قرار داد.

برای آشنایی با جاذبه های گردشگری تاشکند و خیوه اینجا کلیک کنید.