فرهنگ ازبکستان پر جنب و جوش و منحصر به فرد است . این فرهنگ طی هزاران سال شکل گرفته است و سنت ها و آداب و رسوم مردمانی را که در زمان های مختلف در قلمرو ازبکستان ساکن بوده اند، در خود جای داده است.
ایرانیان باستان، یونانی‌ها، عرب‌ها، چینی‌ها، روس‌ها و قبایل ترک کوچ نشین، همگی در فرهنگ ازبکستان که مظهر فرهنگ‌های متقاطع آسیای مرکزی محسوب می‌شود، سهیم بوده‌اند. سنت‌هایی که طبیعت چند ملیتی ازبکستان را منعکس می‌کنند در موسیقی، رقص، نقاشی، هنرهای کاربردی، زبان، آشپزی و لباس‌های آن نمایان است. هر منطقه از ازبکستان دارای لباس ملی و گویش های محلی منحصر به فردی است .

فرهنگ ازبکستان

برای آشنایی با چنین فرهنگ غنی و متنوعی باید در سراسر کشور سفر کرد، اما جشنواره های ازبکستان رویدادهایی عالی هستند تا کل فرهنگ این کشور را در یک مکان ببینید. در این جشنواره ها می توانید مجموعه کاملی از رقص ها، موسیقی، هنرهای کاربردی و غیره را ازبکستان را مشاهده کنید.

هنر در ازبکستان

هنر در ازبکستان پیشینه ای طولانی دارد. نقاشی دیواری در افروسیاب، یکی از بهترین نمونه های هنر پیش از مغول، در منطقه است. اما با ظهور اسلام، استفاده از نقاشی انتزاعی بیشتر شد. هنر مینیاتور بعدها ظاهر شد و در طول زمان به کمال خود رسید و امروزه به یکی از محبوب ترین گرایش ها در هنرهای تجسمی ازبکستان تبدیل شده است. کامل الدین بهزود، احمد دانیش و عبدالخالک محموم از اساتید برجسته مینیاتور ازبکستان به شمار می روند.

ادبیات ازبکستان

تاریخ ادبیات در ازبکستان از سنت های شفاهی، حماسه ها و افسانه ها سرچشمه گرفته است. داستان های بوگاتیر (شوالیه گمراه) آلپامیش و ناصرالدین افندی مبتکر، بخشی جدایی ناپذیر از فرهنگ ازبکی هستند. در قرون وسطی شاعران و نویسندگانی که اکنون نام آنها برای همه ساکنان ازبکستان شناخته شده است در ازبکستان ظاهر شدند: احمد یوگناکی، علیشیر ناوی، بابور، جامی و دیگران ازجمله آنها هستند. میراث ادبی ازبکستان از آن دوران مملو از شعر است و بیشتر آثار مضامین عشق، شادی و خرد دارند. از مشهورترین نویسندگان ازبک قرن بیستم می توان به فورکات، غفور غلام، مکیمی، حمید علیمژان، زلفیا، عبدالله کهار و ده ها تن دیگر اشاره کرد.

موسیقی ازبکستان

موسیقی جلوه ای منحصر به فرد از فرهنگ باستانی مردم ازبکستان است. ششماک، گونه ای خاص از موسیقی در ازبکستان و تاجیکستان که توسط یونسکو در فهرست شاهکارهای میراث فرهنگی شفاهی و ناملموس بشر قرار گرفته است، به دلیل صدای خاص آلات موسیقی ازبکستان، طعم منحصر به فرد خود را حفظ کرده اند. از معروف ترین آلات موسیقی ازبکستان می توان به کارنای، سورنای، دوتار و دویرا اشاره کرد. امروزه موسیقی محلی ازبکستان در مراسم عروسی، جشن ها، کنسرت ها و همچنین در جشنواره معروف شرق تارونالاری که هر دو سال یک بار در سمرقند برگزار می شود، شنیده می شود.

رقص ازبکی

رقص های ازبکستان مظهر زیبایی و فرهنگ مردم ازبکستان است. تفاوت رقص های محلی ازبکستان با سایر رقص های منطقه ای این است که تمرکز ویژه ای بر حرکات دست و صورت دارد. هر بخش از ازبکستان مدارس رقص مخصوص به خود را دارد. امروزه سه مکتب اصلی رقص ازبکی وجود دارد: خوارزم، بخارا و فرغانه. شما میتوانید به راحتی این رقص ها را در ازبکستان مشاهده کنید چرا که هیچ جشنی بدون آنها کامل نمی شود و همه عاشق رقصیدن هستند!

صنایع دستی ازبکستان

صنایع دستی ازبکستان یکی از محبوب ترین بخش های فرهنگی این کشور است که در هنگام انتخاب سوغاتی، گزینه های زیادی را در اختیار گردشگران قرار می دهد. صنعتگران ازبکی اسرار صنعت را از نسلی به نسل دیگر منتقل می کنند و آثارشان از کیفیت بالا و ظرافت فوق العاده ای برخوردار است. آهنگرها، سفالگران، بافندگان، منبت‌گران، از ابریشم، خشت، چوب و فلز آثار هنری خلق می‌کنند که به لطف خطوط صاف، نقش‌های هندسی کامل و هماهنگی فرم در سراسر جهان قابل تشخیص هستند. صنعتگران اغلب مجموعه هایی از آثار خود را به نمایش می گذارند که در آنها می توانید با بهترین تفکرات پیشینه ازبکستان آشنا شوید.