قزاقستان میزبان اجلاس سران کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادسازی در آسیا با حضور حدود 50 هیئت از کشورهای شرکت کننده و ناظران و همچنین سازمان های بین المللی و منطقه ای است.

در این مجمع که در آستانه برگزار شد شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان، قاسم جومارت توکایف رئیس جمهور قزاقستان، الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان، ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران، صدیر ژاپاروف نخست وزیر جمهوری قرقیزستان ، شهباز شریف نخست وزیر جمهوری اسلامی پاکستان، محمود عباس رئیس دولت فلسطین، تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه ، الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس، وانگ کیشان معاون رئیس جمهور چین  و وو تی آنه ژوان معاون رئیس جمهوری سوسیالیست ویتنام حضور داشتند.

کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادسازی در آسیا (CICA) یک مجمع بین المللی است که با هدف تقویت همکاری در امنیت و ثبات، تشدید مشارکت تجاری و اقتصادی و تعامل در مسائل زیست محیطی انجام می شود. امسال این انجمن سی امین سالگرد تاسیس خود را جشن می گیرد.

در حال حاضر CICA دارای 28 کشور عضو است. 9 کشور و 5 سازمان بین المللی دیگر دارای وضعیت ناظر هستند. عالی ترین نهاد CICA اجلاس سران کشورها و دولت ها است. از سال 2020، قزاقستان ریاست CICA را بر عهده دارد.

شوکت میرضیایف رئیس جمهوری ازبکستان در سخنرانی خود در اجلاس آستانه، وضعیت بین المللی کنونی را فقدان بی سابقه گفتگو و اعتماد و عدم اطمینان روزافزون ارزیابی کرد.

همانطور که رئیس جمهوری ازبکستان خاطرنشان کرد، «واقعیت های جدید ژئوپلیتیکی تأثیر منفی بر ثبات کل منطقه آسیایی دارد. بحران ها مستقیماً بر کشورهای آسیای مرکزی تأثیر می‌گذارند و مانع تلاش‌های ما برای تعمیق یکپارچگی اقتصادی می‌شوند.»

شوکت میرضیایف خواستار توسعه رویکردهای مشترک و هماهنگ برای تعامل با دولت موقت افغانستان شد. وی پیشنهاد کرد که درخواست مشترک کشورهای آسیایی به مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تشکیل یک گروه مذاکره‌کننده بین‌المللی در سطح عالی برای آماده‌سازی و توافق با مقامات افغانستان در مورد الگوریتمی برای اجرای مرحله ای تعهدات طرفین صورت گیرد.

یک چالش خطرناک برای امنیت عمومی، گسترش ایده های رادیکال و تلاش برای مشارکت فعال جوانان در سازمان های افراطی است.

رئیس جمهور ازبکستان خاطرنشان کرد: جوانان باید خود را باور داشته باشند، در شکل دادن به آینده ای عادلانه مشارکت داشته باشند، بتوانند پتانسیل ها و امیدهای خود را به رسمیت بشناسند.

ازبکستان به عنوان رئیس مشترک شورای جوانان کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادسازی در آسیا، پیشنهاد راه‌اندازی قالب جدیدی از گفتگوی نسل‌ها را داد که برای ترویج درک متقابل بهتر بین افراد در سنین مختلف طراحی شده است، جستجوی مشترک راه‌حل‌هایی برای جدی ترین مشکلات جوانان.

رئیس جمهور ازبکستان چندین راهکار برای تطبیق اقتصاد کشورهای آسیایی با پیامدهای منفی فزاینده بحران جهانی مطرح کرد:

– جلوگیری از تقویت حمایت گرایی و همچنین اعمال محدودیت های جدید که بازارهای جهانی را بی ثبات می کند.

– تقویت ارتباط در منطقه آسیا، در درجه اول از طریق ایجاد زنجیره های تولید و لجستیک و کریدورهای حمل و نقل که به طور موثر آسیای مرکزی را به آسیای جنوبی و شرقی و همچنین خاورمیانه متصل می کند.

– ترویج اقتصاد مبتنی بر دانش به عنوان مبنایی برای گذار به مرحله جدیدی از انقلاب صنعتی جهانی.

– استفاده کامل تر از پتانسیل انتقال نوآوری، دیجیتالی شدن، توسعه فناوری های ابری، هوش مصنوعی، اینترنت اشیا.

شوکت میرضیایف رویکردهای جدیدی را برای غلبه بر مشکلات در امنیت غذایی پیشنهاد کرد. شکل‌گیری طرح‌های تولید مواد غذایی پایدار و زنجیره‌های تحویل بهینه غذا و هماهنگ‌سازی مقررات فنی برای رشد تجارت درون منطقه‌ای، ایجاد یک سیستم یکپارچه برای نظارت بر امنیت غذایی در آسیا است.

در جمع بندی، رئیس جمهور ازبکستان ابراز اطمینان کرد که غلبه بر چالش های مدرن تنها از طریق گفتگو و در نظر گرفتن منافع یکدیگر و رعایت هنجارهای شناخته شده جهانی حقوق بین الملل امکان پذیر است.

در این اجلاس سران کشورهای عضو و کشورها و سازمان‌های بین‌المللی که دارای وضعیت ناظر هستند نیز سخنرانی کردند. پیام ویدئویی دبیرکل سازمان ملل نیز ارائه شد.

منبع