شوکت میرضیایف در افتتاحیه کنفرانس جهانی مراقبت و آموزش در دوران اولیه کودکی که در حال حاضر در تاشکند در حال برگزاری است، پیشنهادات جدیدی از جمله، پیشنهاد افتتاح مرکز منطقه ای یونسکو در تاشکند را مطرح کرد.

رئیس جمهور ازبکستان در سخنان خود خاطرنشان کرد: در سال های اخیر همکاری های ازبکستان و یونسکو در زمینه های آموزشی، علمی، میراث فرهنگی، اطلاعات و ارتباطات به سرعت در حال توسعه بوده است. با حمایت این سازمان، پروژه هایی برای حفظ آثار میراث فرهنگی جهانی در کشور، احیای پیوندهای فرهنگی جاده بزرگ ابریشم، ارتقای کیفیت نظام آموزشی و پرورشی و توسعه مهارت های حرفه ای در بین جوانان اجرا می شود.

وی با اشاره به اینکه امروز نزدیک به 200 میلیون کودک در سراسر جهان تحت پوشش آموزش پیش دبستانی نیستند، ابراز اطمینان کرد که این کنفرانس به توسعه مشترک رویکردهای جدید در موضوع آموزش کودکان به عنوان یک حوزه مهم کمک می کند.

شوکت میرضیایف تاکید کرد که مراقبت از جوانان و کودکان، تربیت بدنی و معنوی آنها یکی از اولویت های سیاست ازبکستان جدید است. اکنون حدود 3 میلیون کودک در سنین پیش دبستانی در کشور ازبکستان وجود دارند، بدون شک آنها گرانبهاترین ثروت ما، پدید آورنده یک زندگی آزاد، مرفه و آینده ما هستند.

رئیس‌جمهور ازبکستان خاطرنشان کرد: تا همین اواخر میزان ثبت نام در دوره پیش دبستانی کودکان در کشور تنها 27 درصد بود. تقریباً همه مؤسسات آموزشی پیش دبستانی فاقد فناوری های مدرن و وسایل کمک آموزشی بودند، ساختمان ها نیاز به تعمیر داشتند که دسترسی کودکان را به آموزش و پرورش با کیفیت کامل محدود می کرد اما پس از آغاز اصلاحات در ازبکستان، برای اولین بار وزارت آموزش پیش دبستانی ایجاد شد. مهدکودک ها به سطح جدیدی رسیده اند، بخش خصوصی شروع به دریافت یارانه از بودجه دولتی برای هر دانش آموز کرده است.

در نتیجه در سال های اخیر تعداد مهدکودک ها در کشور ما 6 برابر شده است. هزاران مهدکودک خانوادگی در سکونتگاه های دورافتاده و صعب العبور راه اندازی شده است. تعداد مربیان و معلمان 3 برابر شد و به 160 هزار نفر رسید. همچنین کار برای بهبود مستمر صلاحیت کارکنان آموزشی ایجاد شد. بر این اساس تعداد کودکان تحت آموزش و پرورش در مهدکودک ها از 600 هزار نفر به 2 میلیون نفر افزایش یافته است که پوشش آنها به 70 درصد رسیده است.

وی همچنین خاطرنشان کرد که بیش از 10 هزار مدرسه متوسطه در کشور ما وجود دارد. در سال‌های اخیر تعداد مؤسسات آموزش عالی تقریباً 2.5 برابر شده و به 186 مؤسسه رسیده است. در عین حال، 31 مؤسسه از آنها شعبه‌های دانشگاه‌ها و مؤسسات برتر جهان هستند. سهمیه ثبت نام موسسات آموزش عالی 3.5 برابر و ثبت نام در آموزش عالی از 9 به 38 درصد افزایش یافت.

شوکت میرضیایف از برنامه‌هایی برای تحت پوشش قرار دادن 80 درصد از کودکان در دوره پیش‌دبستانی تا سال 2025 خبر داد. علاوه بر این، به عنوان بخشی از اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد، هدف این است که کودکان شش ساله تا همان تاریخ به طور کامل در برنامه پیش دبستانی ثبت نام کنند.

شوکت میرضیایف با یادآوری اینکه این کنفرانس که با حضور نمایندگانی از حدود 150 کشور برگزار می‌شود و سیاست‌های آموزش پیش‌دبستانی را تا سال 2030 در سراسر جهان تعیین می‌کند، پیشنهادهای متعددی را ارائه کرد.

رئیس جمهور ازبکستان ابتدا خاطرنشان کرد که کودکان پیش دبستانی که بخش آسیب پذیر جامعه هستند نیز از تهدیدات مختلفی رنج می برند که امروزه در حال افزایش است. بنابراین، پرداختن مؤثر به موضوع آموزش با کیفیت برای کودکان خردسال در سطح جهانی، توسعه راه‌حل‌های مشترک فوری و رویکردهای سیستمی بسیار مهم است. وی پیشنهاد برگزاری یک کنفرانس بین المللی به صورت منظم را داد.

ثانیاً، رئیس دولت پیشنهادی را برای ایجاد یک مرکز منطقه ای یونسکو در تاشکند به منظور هماهنگی سیستماتیک تلاش های کشور در زمینه آموزش با اهداف توسعه پایدار سازمان ملل مطرح کرد. رئیس جمهور ازبکستان پیشنهاد کرد که همراه با سازمان جهانی آموزش در دوران کودکی، یک برنامه جامع برای تهیه روش ها و دستورالعمل های آموزشی جدید تهیه شود. پیشنهاد دیگر او ایجاد جامعه بین المللی مربیان برای به اشتراک گذاشتن بهترین شیوه های مدرن است.

منبع